ale poznáte orechový kompót zo zelených orechov alebo orechový likér? Na Jána (21.6.) sú orechové plody dosť veľké, zelené a majú už vytvorenú budúcu škrupinu aj jadro, to všetko je ešte mäkké a šťavnaté. Orech obsahuje však už veľa dobrého pre telo človeka, špeciálne pre jeho tráviaci trakt aj pre imunitu....

Orechový kompót mojej mamičky zo zelených orechov:
orech 02
  • Potrebujeme 500 g zelených orechov obratých zo stromu okolo Jána (21.6.) Orechy majú po prekrojení mäkkú škrupinu.
  • Treba ich umyť, nakrájať na tenké kolečká a nechať stáť v studenej vode tak, aby boli ponorené 1 celý deň.
  • Pridáme 500g kryštálového cukru.
  • Ďalší deň varíme na miernom plameni do mäkka, až kým všetko nestmavne. Naložíme do čistých pohárov, odložíme do tmy.

Treba, aby stáli asi dva mesiace. V zime sa priam žiadajú. My sme ich mávali ako súčasť  vianočnej hostiny.

Svätojánsky likér:

orech 02

  • 30 umytých zelených orechov nakrájame na štvrtinky,
  • 5 klinčekov
  • 5 ks nové koreni,
  • škorica
  • badyán podľa chuti
  • vanilkový struk.

Všetko vložíme do čistého alkoholu (vodka, lieh,...).

Necháme stáť na slnku minimálne 10 dní.

Potom uvaríme 500g cukru a pol litra vody na sirup a necháme vychladnúť. Následne pridáme tretinu až polovicu alkoholového výluhu. Dochutíme koreninami podľa vlastnej chute a v necháme v chlade vyzrieť minimálne 2 mesiace.