ale poznáte orechový kompót zo zelených orechov alebo orechový likér? Na Jána (21.6.) sú orechové plody dosť veľké, zelené a majú už vytvorenú budúcu škrupinu aj jadro, to všetko je ešte mäkké a šťavnaté. Orech obsahuje však už veľa dobrého pre telo človeka, špeciálne pre jeho tráviaci trakt aj pre imunitu....
Orechový kompót mojej mamičky zo zelených orechov:
- Potrebujeme 500 g zelených orechov obratých zo stromu okolo Jána (21.6.) Orechy majú po prekrojení mäkkú škrupinu.
- Treba ich umyť, nakrájať na tenké kolečká a nechať stáť v studenej vode tak, aby boli ponorené 1 celý deň.
- Pridáme 500g kryštálového cukru.
- Ďalší deň varíme na miernom plameni do mäkka, až kým všetko nestmavne. Naložíme do čistých pohárov, odložíme do tmy.
Treba, aby stáli asi dva mesiace. V zime sa priam žiadajú. My sme ich mávali ako súčasť vianočnej hostiny.
Svätojánsky likér:
- 30 umytých zelených orechov nakrájame na štvrtinky,
- 5 klinčekov
- 5 ks nové koreni,
- škorica
- badyán podľa chuti
- vanilkový struk.
Všetko vložíme do čistého alkoholu (vodka, lieh,...).
Necháme stáť na slnku minimálne 10 dní.
Potom uvaríme 500g cukru a pol litra vody na sirup a necháme vychladnúť. Následne pridáme tretinu až polovicu alkoholového výluhu. Dochutíme koreninami podľa vlastnej chute a v necháme v chlade vyzrieť minimálne 2 mesiace.