3-týždňová ozdravná kúra
Regeneračná a zdravie obnovujúca 3-týždňová kúra podľa knihy Dr. M. Gregera: Ako nezomrieť (How not to die) - Objavte potravu, ktorá predĺži váš život a určite zabráni chorobám, alebo ich vylieči.
Táto základná kúra upevní zdravým osobám zdravie, ak ju dodržia najmenej tri týždne. Ak je niekto chorý, je dobré prečítať celú knihu, vybrať pre seba tú najlepšiu verziu stravovania a dlhodobo ju dodržiavať. Ojedinelé výnimky zo stravovania sú v poriadku. Zásadou je jesť stravu, ktorá nie je výrobcom upravená do výrobkov, jesť veľa ovocia, zeleniny a orechov, piť dostatok tekutín a aktívne športovať.
Denný tucet:
Denne zjedzte:
- 1 šálku (2,4 dl) varených strukovín (napr. fazuľa, cícer, šošovica, polený hrach, quinoa, sója...)
- 1 šálku (2,4 dl) drobného ovocia (napr. maliny, čučoriedky, černice, brusnice, jahody, egreše, ríbezle - čierne, červené...)
- 3x denne 1 šálku iného ovocia (podľa sezóny, musí tam byť denne aj jedno jablko)
- 1 šálku (2,4 dl) kapustovitých rastlín (napr. kapusta, kel, pak-choi, brokolica, kaleráb,...)
- 2x denne 1 šálku (2,4 dl) tmavozelenej zeleniny (napr. zelený šalát, miešaný šalát, špenát, mangold, zelený stonkový zeler,...)
- 2x denne 1 šálku (2,4 dl) inej zeleniny (napr. mrkva, cvikla, petržlen, zeler, rajčiny, paprika, cukiny, uhorky, tekvica, hokkaido,...)
- 2 polievkové lyžice ľanového semienka (najlepšie nie mixované, ale pohrýzť)
- 1 šálku (2,4 dl) orechov (akékoľvek, treba striedať)
- 1 šálku (2,4 dl) byliniek a korení (napr. kurkuma, vňate, klíčky,...)
- 3x 1 šálku (2,4 dl) celozrnných obilovín (napr. amarant, ryža, pšeno, pohánka,...)
- 5 šálok (12 dl) nápojov (napr. voda z vodovodu, zelený čaj, káva,...)
- 45 minút kardiotréningu t.j. športovať do spotenia
Strava zlepšujúca zdravie prsníkov obsahuje veľmi málo alkoholu - ak vôbec, tak pol deci červeného vína denne. Pravidelný, dostatočne dlhý spánok je veľmi dôležitý pre zdravie - pre tvorbu melatonínu, tak isto ako denný pravidelný aktívny pohyb do mierneho spotenia. V strave pozor na heterocyklické amíny z fajčenia, z jedenia údeného, pečeného alebo vysmážaného mäsa, pozor na mlieko, nasýtené tuky a mliečne výrobky, cukor, vajcia - všetko toto zvyšuje šancu na rakovinu prsníka. Balastné látky obsiahnuté v zelenine a ovocí odstraňujú toxíny z čreva, preto chráni vysoký príjem ovocia a zeleniny pred vznikom onkologického ochorenia prsníkov. Taktiež príjem ľanových semienok a sóje vrátane pitia zeleného čaju denne a viac hubových jedál v jedálničku má výrazne ochranný vplyv na organizmus.