Vhodné je používať jupri podpornej liečbe chrípky, infekciach horných dýchacích ciest, a ľahkých nervových ochoreniach. Baza obsahuje glykozid rutín, organické kyseliny, flavonoidy, aminokyseliny a veľa vitamínu A a C.
Z čerstvých kvetov možno pripraviť sirupy, limonády aj bazový med. Sušené kvety sú vhodné na prípravu čaju samostatne alebo v zmesi iných liečivých byliniek napr. s medovkou, ibištekom, listom z černíc. Pije sa najmä pri kataroch dýchacích ciest.
Zbierajú sa aj čerstvé zrelé plody a dajú sa spracovaťako chutný lekvár, sirup, víno, alebo sa sušia ako čajovina. Plody majú slabý preháňavý účinok a tiež sa pridávajú do čajových zmesí. Osvedčujú sa pri liečbe nespavosti, migréne a bolestivých nervových ochoreniach.
Vyrába sa aj bazový ocot, ktorý pôsobí dezinfekčne a používa sa na obklady pri horúčke a boľavých kĺboch.
Domáci bazový sirup
- 30-40 ks kvetu bazy
- 3 ks citrónov
- 1,25 kg cukru
- 2,5 l vody
- 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Pridáme šťavu z jedného citróna, ostatnédva zbavíme šupky, pokrájame a pridáme do
prevarenej vody. Do väčšieho hrnca prelejeme citrónovú vodu, pridáme kvety / bez väčších stopiek /. Prikryjeme a necháme
v chladničke 24 hodín. Potom tekutinu precedíme a dáme na mierny oheň. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú apomaly zohrievame
až k bodu varu.Teplotu stiahneme a stále miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
Horúci sirup nalejeme do fliaš a necháme pomaly chladnúť. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Bazová limonáda
Umyte 15 bazových kvetových súkvetí. Do priehľadnej 5 l fľaše prilejte vodu, 0,5 l cukru, nakrájame 3 citróny a umyté bazové kvety.
Postavte na slnečné miesto za oknom a nechajte asi 2 dni pracovať. Potom kvety aj citróny vyberieme, precedíme a nezriedenú limonádu popíjame. Samotná ale i s ľadom má osviežujúcu lahodnú chuť.
Bazový lekvár
Nazbierajte asi 1 kg zrelých bobúľ bazy čiernej a uvarte v 3 dcl vody. Potom 2 kg nakrájaných jabĺk prevarte v 4 dcl vody a celé to spolu zmiešajte. Do vzniknutej zmesi pridajte pol kilogramu cukru a pol kilogramu želírovacieho cukru. Po rozpustení dáme do pohárov.
Vyprážané kvety bazy čiernej
Pripravíme si svieže kvety na kratšej stopke.Z múky, vajíčka, jogurtu, olivového oleja a soli vypracujeme cestíčko. Kvety namáčame do cestíčka a vložíme na panvicu s rozohriatým olivovým olejom. Je to originálne a výborne to chutí.