zinok, železo, vápnik, horčík a draslík. Aj keď má horké listy a koreň, dajú sa upraviť na konzumáciu.

Šalát:

mladé listy púpavy najprv dobre umyjeme od prachu a nečistôt. Dáme ich do misky, zalejeme čistou studenou vodou a pridáme 1 čajovú lyžičku soli. Necháme 30 minút odstáť. Soľ odstráni horkosť. Potom listy scedíme, prepláchneme studenou vodou a odstredíme zvyšok vody. Následne pokrájame alebo potrháme na menšie kúsky. Pridáme mladé lístky špenátu, pokrájanú mladú cibuľku aj so zelenou vňaťou, pokrájané paradajky. Všetko zľahka premiešame, jemne posolíme, polejeme citrónovou šťavou. Môžeme poliať 1 - 2 polievkovými lyžicami extra panenského olivového oleja a posypať naklíčenými semienkami (napr.: žeruchy, alfa-alfa, chia...).

Na jar využívame do šalátov všetky bylinky, ktoré nám začínajú rásť v záhrade (lístky skorocelu, rebríčka, žihľavy, pažítky, lopúcha, mäty, medovky…) alebo keď nemáme záhradu doma necháme narásť klíčky rôznych semien a kombinujeme ich s ľadovým šalátom, kapustou, mrkvou, pórom a pod.

Púpava posilňuje pečeň, žlčník, žalúdok, slezinu a obličky. Zlepšuje látkovú výmenu, čistí lymfu, lieči črevá. Pôsobí proti anémii - zlepšuje zloženie krvi a pozitívne pôsobí na pokožku tela. Konzumácia čerstvej stopky - stvolu podľa ľudových liečiteľov rozpúšťa žlčové kamene a tiež znižuje cukor v krvi. Cukrovkári by mali na jar denne požuvať 5 - 10 stvolov a ľudia, ktorí sa cítia slabí a unavení by mali celú púpavu často konzumovať v rôznej úprave.

Z kvetov sa dá urobiť med pridaním cukru, ale ja uznávam len pravý včelý med a preto ho nerobím. Kvetmi občas ozdobujem mini dezerty alebo ich lupienky dávam jednotlivo do polievok.

Koreň púpavy zvyšuje močenie - to pomáha pri uvoľňovaní nadmerného sodíka bez straty draslíka. Vláknina a obsah draslíka pomáha upravovať krvný tlak a pozitívne pôsobí na cholesterol. Vláknina zabraňuje aj zápche.

Čaj z koreňa podporuje trávenie, vylučovanie žalúdočných a žlčových štiav.

Príprava čaju - macerátu:

1 vrchovatú čajovú lyžičku posekaných koreňov dáme na noc do 1/4 l studenej vody. Na druhý deň všetko zohrejeme do bodu varu a scedíme. Polovicu tohto nápoja pijeme pol hodinu pred raňajkami a druhú polovicu pol hodinu po raňajkách.

Púpavové placky:
  • 150 g špaldovej múky (hladkej bielej a celozrnnej 1:1 alebo len bielej),
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva bez fosfátov alebo vínneho kameňa,
  • 60 g horkosti zbavených nasekaných púpavových mladých listov
  • alebo 30 g púpavy a 30 g cibuľkovej vňate. Ja to robím od oka,
  • štipka soli,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja na varenie alebo oleja, na aký ste zvyknutí.

Všetko zmiešame rukou v miske a vytvoríme guľu. Necháme prikryté 10 - 15 minút. Na pomúčenej doske mierne prehnietime a rozdelíme nožom na asi 5 častí, podľa toho, akú chceme mať hrubú placku. Každú časť podsýpaním múky rozvaľkáme na placku. Rozhorúčime panvicu, potrieme olejom a placku opečieme z oboch strán do zlata.

Môžeme konzumovať samostatne, ale výborné sú aj natreté bryndzou. Sú nezvyčajné, ale výborné. Fantázii sa medze nekladú. Vyskúšajte a pridajte si aj iné lístky byliniek a kombinujte ich s koreninami podľa Vašej chuti.