Urtica dioica
Autorka Darina:
Žihľavu používajú ľudia celé stáročia. Uplatnenie mala aj v antickej kuchyni ako špenát. Jej regeneračné a ozdravujúce účinky sú tiež dobre známe.
Žihľava má dobrý regulačný účinok na krvný cukor, podporuje celkový metabolizmus, podporuje aj činnosť vylučovacích žliaz, má aj močopudný účinok, podporuje činnosť čriev, napomáha ľahkému vykašliavaniu.
Má vysoký obsah chlorofylu, vitamínov C, A, B a mnohých pre ľudské telo potrebných látok. Neznáma látka spôsobujúca popŕhlenie sa varom ničí. Zbiera sa vňať žihľavy na jar: apríl-máj, až pokým nekvitne.
Použitie
Zložka liečivých čajov, regeneračných kúr, odvar na zlepšenie výživy vlasov, na urýchlenie hojenia rán ako napr. preležaniny alebo dlho sa hojacich rán.
Použitie v kuchyni:
Ako súčasť špenátu, špenátovej polievky alebo obohatenie plnky do pečeného mäsa
Veľkonočný zajac pečený plnený plnkou s púpavou a žihľavou podľa Beušky
Zajac cca 1,5 kg, naplniť môžete aj kura, morku, jahňa
Plnka:
- 4 vajcia: oddeliť žĺtky a bielky
- Vnútornosti zo zajaca
- 6 starších rožkov
- 1 cibuľa
- Slaninka v tenkých plátkoch
- hrsť nadrobno nakrájanej žihľavy
- hrsť nadrobno nakrájanej púpavy
- petržlenová vňať
- 1 polievková lyžica bravčovej masti
Postup:
- vnútornosti ovaríme v 1 litri vody s polievkovou lyžicou vegety, vyberieme a nadrobno pokrájame
- vývar použijeme na namočenie rožkov
- namočené rožky vyberieme, pridáme 4 žĺtka, žihľavu, púpavu, petržlen, trochu mletého čierneho korenia, petržlenovú vňatku nadrobno nakrájanú, vnútornosti nadrobno nakrájané a premiešame, nakoniec vmiešame vyšľahaný bielok.
- Zajaca naplníme a zošijeme bielou niťou.
- Dáme do pekáča, podlejeme zvyškom vývaru a poukladáme tenké plátky slaninky na zajaca. Prikryjeme deklom a pečieme 2 hodiny pri 180°C. Občas podľa potreby podlejeme. Nakoniec pečieme bez pokrývky, aby zajko ostal chrumkavý,
Vynikajúci obed spolu so šalátom.
Autorka Alica:
- Žihľava je čistiaca bylina, ktorá nás zbaví toxických a odpadových látok. Celá bylina je pokrytá pŕhlivými chĺpkami.
- Listy obsahujú vitamín B, C, K, veľa minerálov a stopových prvkov: vápnik, draslík, sodík, železo, horčík, chlór a kremík.
- Obsahuje aj histamín, acetylcholín, serotonín a chlorofyl.
- Vysoký obsah hemoglobínu zvyšuje účinnosť pri anémii.
- Zastavuje krvácanie pri dlhotrvajúcej a silnej menštruácii.
- Spolu s púpavou čistí krv. Pôsobí na krvotvorné orgány (kosti, slezinu) a zlepšuje tak krvotvorbu a kvalitu krvi.
- Podporuje činnosť žalúdka, čriev, pečene a žlčníka. Je výborná pre diabetikov.
- Neutralizuje kyselinu močovú a kyselinu mliečnu.
- Je močopudná, vhodná pri dne, reumatizme, proti prekysleniu.
- Pri nadmernom vypadávaní vlasov sa odporúča 3-krát týždenne si vtierať šťavu zo žihľavy a koreňa lopúcha do vlasovej pokožky.
- Žihľava sa väčšinou používa sušená na čaj, ktorý pijeme 2 - 3 x denne maximálne 2 týždne alebo surová do nápoja, či ako náhrada za špenát do rôznych jedál.
- Ideálna na konzum je surová, mladá, asi 20 cm vysoká bylina.
Žihľavové placky
2 dl žihľavových listov rozmixovaných vo vode, 4 vajcia, 300 g celozrnnej špaldovej múky. 3 strúčiky cesnaku, soľ, olej na smaženie.
Rozmixovanú žihľavu s vodou zmiešame z rozšľahanými vajcami, múkou, soľou a pretlačeným cesnakom. Na horúcej panvici tvoríme placky a smažíme na oleji.
Žihľavové halušky s bryndzou (fetou, tvarohom alebo ricotou)
Pri príprave cesta na halušky použijeme podľa oka niekoľko listov žihľavy a rozmixujeme ich s vodou, ktorou budeme tvoriť cesto na halušky. Pokračujete tak, ako ste zvyknutí. Ja používam celozrnnú špaldovú múku a trochu soli. Vajce nedávam. Uvarené halušky zmiešam najradšej s bryndzou, ale dobré sú aj s fetou, tvarohom alebo ricotou.
Žihľavový nápoj
1/2 l vody zmixujeme s 5 vrcholkami mladej žihľavy alebo 4 - 5 väčšími listami spolu so šťavou z 1 citróna. Precedíme cez sitko z umelej hmoty, môžeme trochu osladiť medom a podávame.
Pozor nepijeme ju bez precedenia, mohli by sme si podráždiť horné dýchacie cesty a vyvolať dráždivý kašeľ!!!
Pre zjemnenie chuti môžeme spolu so žihľavou mixovať aj pár lístkov mäty alebo medovky. Silu nápoja si prispôsobíme našej chuti a hlavne myslíme na to, že „všetkého veľa škodí”.