Cart

utorok, 29. november 2022

Ľubica Ondeková

Vyštudovala som aplikovanú matematiku na FMFI UK, po štúdiu som začala pracovať ako dátový analytik v bankovom sektore, až do času, kedy prišli vážne zdravotné problémy. Tieto zdravotné problémy neboli vďaka bohu onkologického charakteru, priniesli však dlhodobú PN, po dvoch rokoch stratu zamestnania a nakoniec invalidný dôchodok, čo som ako mladý človek samozrejme veľmi zle znášala. A práve v tomto období začína aj môj „klasický príbeh“, ako človek hľadá niečo, čo mu dostatočne zamestná hlavu v neľahkom životnom období.

K tvorbe, k môjmu tzv. „cestovinovaniu“, som sa dostala približne pred 4 rokmi prostredníctvom článku o renovovaní starých vianočných gúľ, kde jednou z možností bolo práve ozdobiť ich cestovinami. Táto pre mňa zaujímavá, či až zvláštna rada mi priam utkvela v hlave. Oprava našich starých vianočných gúľ ma behom krátkej doby priviedla k myšlienke a následne k výrobe rôznych predmetov z cestovín ako napr. šperkovnice, svietniky či nástenné hodiny. Cestoviny rôznych tvarov od výmyslu sveta podporovali moju fantáziu pracujúcu na plné obrátky. Moje myslenie sa postupne začalo meniť. Otázku „Čo sa dá z cestovín spraviť?“ nahradila otázka „Ako to spravím?“. A to je práve jednou z krás „cestovinovania“. Konkrétny postup výroby jednoducho neexistuje.

Každý výrobok je originálny, odlišný a unikátny. Vždy si musím vopred premyslieť, čo chcem vyrobiť a ako to môžem zhotoviť tak, aby bol výrobok nielen autentický a pekný na pohľad, ale aj čo najviac odolný a funkčný (a mohol tak dlhšie robiť radosť). Od toho sa následne odvíja výber cestovín, prípadného podkladového materiálu (ako napr. drevo, polystyrén) a pomocného materiálu, či spôsob a načasovanie farbenia. Rovnako sa od toho odvíja aj čas, ktorý je potrebný na vyhotovenie cestovinového unikátu, ktorý sa zatiaľ pohyboval v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov.

Výrobky sú vyrábané s radosťou a pre radosť. Záleží mi na tom, aby boli originálne, mali myšlienku, zámer a odzrkadľovali hodnoty, ktoré sú pre každého z nás dôležité. Mojim cieľom je vyrábať výrobky, ktoré budú majú svoju dušu a príbeh.

Neľahké cesty života, ale aj radosť, ktorú cestovinové výtvory prinášali ma systematicky viedli k prvotnej myšlienke a nakoniec k rozhodnutiu založiť Ľubica Ondeková – Lubka’s Pasta Art.

S ochorením rakovina som sa nepriamo stretla už v detstve prostredníctvom vyprávania mojej maminy, ako chodila do nemocnice za svojou mamkou. Hovorila mi, ako to bolo pre ňu nesmierne ťažké prísť o mamu v 16 rokoch, ako veľmi jej chýbala. Neskôr tejto chorobe podľahol aj jej otec, môj dedko, ktorého som žiaľ tiež nemala šancu spoznať.

Po rokoch sa s touto chorobou stretávam aj ja, u svojho krstného otca. Od malička som s ním mala vynikajúci vzťah, no však po úmrtí môjho ocina sa tento vzťah ešte viac prehĺbil. Prežívame spolu dobré i zlé chvíle, podporujeme sa navzájom. Je mojou bútľavou vŕbou , veľkou oporou a jeden z najväčších obdivovateľov môjho cestovinového umenia. Je ako môj druhý otec. Som vďačná, za každý deň, čo tu je s nami, pretože aj vďaka nemu kráčam každý deň vpred.

Celú moju tvorbu nájdete na webovej stránke www.lubkaspastaart.com  . Ak Vám budú chýbať nejaké ďalšie informácie, neváhajte ma kontaktovať.

utorok, 29. november 2022
Glóbus Cestovník
Archa úmluvy
Muchotrávka
Svietnik Nova