Cart

štvrtok, 29. september 2022

Soňa Belokostolská

Mgr. Soňa Belokostolská, povolaním učiteľka, sa v roku 1993 zúčastnila dvojdňového kurzu výroby šúpoľových bábik. Kurz bol určený pre učiteľov výtvarnej výchovy, aby zavádzali do vyučovania aj tradičné remeslá. Konal sa v Martine, lektorkou bola pani Elena Zubajová z Bytčice. Výroba figúrok ju hneď oslovila a nadobudnuté vedomosti ďalej tvorivo rozvíjala. Rok po absolvovaní kurzu bola požiadaná, aby lektorovala kurz pre nezamestnaných. Materiál na výrobu si zaobstaráva sama, zbiera ho na poli, doma suší, upravuje. Pri výrobe používa drôt, šúpolie, nite, nožnice, kliešte, vatu, lepidlo a rôzne doplnky ako lavičky, husličky, srdiečka, misky. Zameriava sa na námety, ktoré súvisia s rodinou. Dnes vyrába tradičné šúpoľové figúrky aj pre ÚĽUV. Aktuálne ešte vyučuje v ZUŠ v Považskej Bystrici a každoročne je práca so šúpolím zaradená do učebného plánu. Robieva aj kurzy pre záujemcov z radov ostatných žiakov, či už detí alebo dospelých.

Výrobky stvárňuje tak, aby v nich bola zastúpená originalita. Tematicky sa zameriava na rodinu, deti a ich hry. Taktiež rada stvárňuje koníky, prasiatka, anjelov, betlehemy a zavádza novinky, ktoré tu ešte neboli. Takými sú šúpoľové magnetky, figúrky hudobníkov – trombitášov, modrotlačiarov a iné. Figúrky vyrába výlučne zo šúpolia a kombinácie s textilom v oblečení nepreferuje, ale ani nevylučuje. Doplnky používa výlučne z prírodných materiálov, ako sú drevo, slama, papier, sušené rastliny a keramika. 

S ochorením na rakovinu som sa stretla v rodine ako dieťa, keď na ňu zomieral môj 21-ročný brat. Vtedy to bola nevyliečiteľná choroba a doma všetci vedeli, že brat ju neporazí. Nebolo liekov, nebolo pomoci. Viac ako polroka ležal doma a nakoniec jej podľahol. Mala som vtedy 10 rokov a bola som pri jeho posteli, keď v spánku naposledy vydýchol. Až teraz, po rokoch, si uvedomujem tú bezmocnosť všetkých nás a tú tragédiu jeho mladého života. Doba sa zmenila.

Je pravda, že nikdy nevieme, kedy sa táto choroba bude týkať nás alebo našich blízkych.

Dá sa jej často predchádzať životosprávou. Preventívnymi prehliadkami sa zase dá zistiť vo včasnom štádiu, kedy sa dá dobre liečiť aj vyliečiť.

Vydala som sa a rodina, ktorú som si vydajom zvolila, sa tiež s touto chorobou stretla. Švagriná i jej brat, môj manžel, majú za sebou operácie a úspešnú liečbu.

Sama chodím pravidelne na preventívne prehliadky, no už i ja som mala „malú dušičku“, keď sa objavili nejaké podozrenia. Vážim si preto každý deň, keď môžem zaspávať s myšlienkami na množstvo iných vecí, ktoré nesúvisia s chorobami. Vtedy je totiž ťažko odpútať myseľ od zdravotného problému. Pomáha mi vtedy moja tvorba. Moje hobby. Výroba figúrok zo šúpolia a písanie kraslíc.

Mgr. Soňa Belokostolská

www.vytvarna.szm.sk

štvrtok, 29. september 2022