Cart

štvrtok, 04. november 2021

Mgr. Kristína Petrejová

Radosti života

Patrím do skupiny žien so životnou skúsenosťou s onkologickým ochorením.

Pred tromi rokmi som podstúpila operáciu, kde sa malo jednať len o čiastočne odstránenie nezhubných hrčiek, žiaľ, pri otvorení sa zistilo, že jedna z nich je zhubná a operácia bola radikálna. Nevedela som a ani necítila, že rakovina sa pomaly udomácňuje v mojom tele. Druhá operácia v tomto roku prebehla bez problémov s dobrým výsledkom. Ani pri jednej operácii som si nekládla otázku : Prečo práve ja ?, ale prijala som môj stav s pokorou a plnou dôverou k lekárom.

Ja

Narodila som sa pred 68 rokmi v znamení Váhy, ktorým vládnucou planétou je Venuša.
Venuša dáva Váham cit pre krásu a umenie.

Od detstva som bola všestranným dieťaťom, všetko som chcela skúsiť, hrala som na klavír, úspechy v prednese poézie, školských olympiádach, v športe. Najkrajšie spomienky patria rozmanitým a veselým hrám s bratom a kamarátmi, zdravému súpereniu a súťaženiu.

Až teraz môžem povedať, že detstvo a školské roky prežité v Prešove boli bezstarostné, krásne a šťastné.

Stredná a vysoká škola prebehli bez problémov a ja som sa nemohla dočkať, kedy predstúpim pred svojich žiakov a začnem učiť. Milovala som svoju prácu učiteľky na základnej škole, vydávala som zo seba maximum. Po 16 rokoch som sa musela so školou a žiakmi rozlúčiť, môj vyštudovaný predmet - ruský jazyk -sa prestal vyučovať. Absolvovala som rekvalifikačné kurzy, pracovala som u živnostníka, v s.r.o., a.s., bola som riaditeľkou hotela. A teraz sa teším z krásnej práce knihovníčky v Knižnici Bratislava - Nové Mesto na Pionierskej ulici. Vo všetkých zamestnaniach som spoznala mnoho ľudí milých, ochotných, vzdelaných, slušných, inteligentných, empatických a s mnohými som dodnes v kontakte.

Ja a maľovanie
alebo maľovanie a ja

Vždy som sa vedela nadchnúť peknými výtvarnými dielami, s obdivom a rešpektom pozerám na diela ozajstných umelcov. Nikdy som sa maľovaniu nevenovala. Farby, plátno a štetce som si zaobstarala vo februári tohto roku po zhliadnutí náhodného videa - liata technika a to v období nútenej karantény. Bola som unesená jednoduchosťou postupu, pestrosťou farieb a rozmanitosťou tvarov. Postupne som si pozerala ďalšie a ďalšie videá a nevychádzala som z údivu. To množstvo nových techník, obrovská kreativita, využitie rôznych pomôcok – fólia, hubka, valček, stierka, špachtle, rozprašovač, kartón - ma úplne dostalo a všetko som chcela vyskúšať. Farebnosť, neskutočné a očarujúce výsledky na plátne ma pohltili a nevedela som sa nabažiť sveta kúzla farieb. Večer som zaspávala plná predstáv a nemohla som sa dočkať rána. Postupne som vyskúšala techniky, ktoré ma oslovili, s rôznymi výsledkami. Niekoľkokrát som už chcela celé maľovanie úplne odložiť, znechutená neuspokojivým výsledkom, ale vôňa plátna, čaro farieb boli vždy silnejšie. Akrylové farby a abstraktné vyjadrenie sa stali mojou doménou, Maľovanie mi robí radosť. Maľujem pre radosť svoju a hlavne pre radosť druhých.

Farebná kniha môjho života sa otvára a farbou vyjadrujem svoje spomienky, zážitky, pocity . Zabúdam na nepríjemné stránky života, zabúdam na choroby. Je priam zázračné, akú silu má na moju myseľ maľovanie a svet farieb. A preto maľujem.

V rýchlom prúde života, s pribúdajúcimi rokmi, zabúdame tešiť sa a robiť si radosť. Je krásne vybehnúť zo stereotypu povinností, zdravotných problémov a nebáť sa skúsiť nepoznané, nové radosti života. Robia náš život plnším, hodnotnejším a krajším.

štvrtok, 04. november 2021