Cart

nedeľa, 26. september 2021

Tomáš Gálik

Krása z dreva zrodená

Tomáša poznám dlhé roky. Pokojný, rozvážny, neuveriteľne šikovný, keď treba niečo vyrobiť či opraviť. Raz na návšteve v rodinnom domčeku Tomáša a jeho  dobrosrdečnej a láskavej polovičky Jožky som uvidela niečo prekrásne a delím sa o tento zážitok s vami.

Začal som pred viac ako 12 rokmi pracovať na výrobkoch z dreva s potrebou urobiť niečo pekné pre vnúčatá. Preto aj prvé intarzie boli jednoduché a predstavovali prevažne zvieratá (pes, mačka, myšky, rybky, kôň,...), no ale aj pár kresťanských tém (kríž, anjel,...).

Aj keď tieto práce sú jednoduché, v tých začiatkoch to bolo dosť náročné, nemal som žiadneho radcu a ani na internete toho až tak veľa nebolo. Pomohol mi rodinný príslušník, ktorý mal stavebnú firmu v Anglicku. Nakoľko všetky dostupné materiály a plány sú z USA a Kanady, objednávali sme ich na jeho adresu do Anglicka.

Medzi týmito materiálmi boli aj  knihy, v ktorých boli aj aké-také postupy. Časom, keď som dostal zručnosť, začal som poškuľovať po väčších dielach. Nakoľko prvotiny, ktoré som spomínal, mali cca 20 - 30 častí, tieto väčšie, už obrazy, mali 400 až 800 častí s rozmermi do 1 m.

Väčšinu svojich súčasných prác, hlavne tých väčších, som robil pre rodinu.

Práca na intarzii je veľmi náročná, hlavne na čas. Pokiaľ som bol zamestnaný, tak som mohol robiť len po večeroch, a preto som jeden obraz robil cca 6 až 8 mesiacov, všetko záleží od náročnosti obrazu. Prvý obraz som celý vyrobil s jaseňa, javora a následne som ho moril. Do ďalších obrazov som postupne dával čím viac originálnych drevín.

Dnes vyrábam obrazy formou intarzie len z cudzokrajných drevín. Je to síce finančne náročné ale výsledok za to stojí. Na záver sa celý obraz 2 x navoskuje kvalitným včelím voskom.

Viac na www.intarzia.sk

Pri samotnej tvorbe je základom výber drevín, je to doslova polovica úspechu. Ďalej sa podľa predlohy časti obrazu nalepia na daný druh dreva.

Postup vypilovania je v zásade taký, že najprv sa vypília postavy ako celok, potom okolie a nakoniec sa postavy vypília do detailu. Je to vidieť na záberoch 920, 603, 829.

Takto vypílené časti sa potom obrúsia (záber 111), aby sa obrazu dal 3D formát. Následne sa každá časť obrazu (Posledná večera má vyše 800 častí)

dvakrát navoskuje kvalitným včelím voskom (záber 440).

Jedna z posledných, ale najťažších prác, je lepiť dané časti dohromady. Takto vytvorené dielo sa musí ešte zarámovať. Rám si tiež vyrábam sám.

Tieto posledné práce sú riadne nervy, nakoľko sa celý obraz tvorí cca 5-8 mesiacov a za pár hodín sa dá veľa pokaziť. 

nedeľa, 26. september 2021
Svätá rodina, 68 x 85 cm, 583 častí
440
Otvárajte srdcia, 80 x 95 cm, 288 častí
111
Svätá rodina ( plastika), 28 x 80 cm, 285 častí
920
603
829
Betlehem, 77 x 97 cm, 680 častí
Kvetná nedeľa, 110 x 50 cm, 490 častí
Posledná večera: 72 x 88 cm, 856 častí