Cart

piatok, 04. február 2022

Celosvetový Deň boja proti rakovine

Národný onkologický inštitút (NOI) - Tlačová správa

Online diskusia, 3. februára, 13:00

Je veľa chorôb, ktoré nás zlomia, zastavia prirodzený beh našich dní a, bohužiaľ, aj takých, ktoré pretrhnú niť nášho života.

Pri chorobe, akou je rakovina, každý z nás myslí na to najhoršie.

Dokiaľ sa nás táto diagnóza osobne nedotkne, nemáme predstavu, aký je boj za návrat zdravia ťažký a čo všetko ho sprevádza.

Keď píšem tieto riadky, nachádzame sa stále v kontexte neustále sa zvyšujúcich počtov pozitívne testovaných, z každej strany k nám dolieha slovo covid.

Mnoho z nás oplakalo stratu blízkych, mnohí stratili živobytie, chýbajú nám bežné sociálne kontakty.

Žijeme  neisté časy a pri pohľade na to všetko okolo nás, je nám úzko na duši.

No treba mať nádej a vidieť v týchto ťažkostiach aj príležitosť a posunúť sa vpred.

Veriť v lepšie dni, nezúfať, neplakať.

Presne tak sa to deje s tými, ktorým lekári oznámia krutú diagnózu - rakovina.

Keď sa pozrieme v tomto týždni do kalendára, 4. februára je Deň boja proti rakovine.

Nielen chorí, ale aj zdraví ľudia, by sa mali v tento deň zamyslieť nad najväčšou hodnotou v našom živote - a tou je zdravie.

Chorí v nádeji na vyzdravenie by mali poďakovať tým, ktorí im najviac pomáhajú na ceste k uzdraveniu, poďakovať lekárom, sestričkám, nemocničnému personálu za liečbu, za každé dožité nové ráno, za život.

V súvislosti s Dňom boja proti rakovine treba spomenúť aj prevenciu. V boji s touto chorobou má veľký význam a je potešiteľné, že z roka na rok sa do nášho podvedomia dostáva, viac a viac, slovo skríning. Včasné odhalenie choroby za  pomoci skríningu zvyšuje šancu chorého na vyliečenie a jeho opätovný návrat do života.

A  čo ešte pomáha?

Sila vôle, pozitívne psychické nastavenie, nádej, odvaha, snaha zvíťaziť nad každým problémom, ktorý nám život pošle do cesty. 

Nevzdávať sa, nachádzať radosť aj v maličkostiach, sila súdržnosti blízkych, podpora priateľov, to všetko sú účinné zbrane pri  prekonávaní chorôb, ale aj prekážok a problémov v našej každodennosti.

Nie všetko, čomu čelíme možno zmeniť, ale nič nemožno zmeniť, pokiaľ sa tomu nepostavíme.

Takmer každý z nás pozná vo svojom okolí človeka, ktorý bojuje s rakovinou, zavolajte 4. februára a podporte ho, vlejte mu nádej a silu zvíťaziť nad ťažkou, no liečiteľnou diagnózou.

piatok, 04. február 2022