Pacientske organizácie Ružová stužka, n.f. a OZ Amazonky sa pridávajú k aktivite európskej koalície proti rakovine prsníka Europa Donna a v roku 2022 prvýkrát ocenia slovenské osobnosti so zameraním na umelkyne z radov onkologických pacientok. Budú spolu hľadať ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka alebo sa na toto ochorenie liečia, a súčasne svojou prácou, umeleckou tvorbou či dobrovoľníckou iniciatívou inšpirujú k humanite.

Ocenenie Umenie a humanita (Art And Humanity Award) odovzdáme víťazke 15. októbra 2022 v rámci medzinárodného dňa pre zdravé prsia (Breast Health Day). O tom, kto túto cenu získa, rozhodne porota zložená zo zástupcov pacientskych organizácií.

Ak poznáte umelkyne, ktoré by podľa vás boli ideálnymi adeptkami na ocenenie Umenie a humanita, pošite nám, prosím, tipy na email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Viac informácií zverejníme už čoskoro na weboch www.ruzovastuzka.sk a www.ozamazonky.sk

Návrhy od vás

Ocenenie “Umenie a humanita”, ktoré je zverejnené  na našej stránke Ružovej stužky, mi dáva skvelú možnosť predstaviť akad. maliarku Jitku Bezúrovú. Je dlhoročnou členkou a spolupracovníckou tejto organizácie. Taktiež je tvárou všetkých grafických propagačných materiálov, ktoré majú jej zásluhou výtvarno – umeleckú hodnotu. Je vždy ochotná spolupracovať a nezištne sa podieľať na vizuáloch. Vo svojej tvorbe citlivo reaguje na premeny ženy v objatí prírody. S láskou a výnimočnými pedagogickými schopnosťami sa venuje mladým talentom. Akad. maliarka Jitka Bezúrová je teda právom ideálnou adeptkou na ocenenie “Umenie a humanita”.

- Jana Báliková členka Ružovej stužky n.f.

Jitka Bezúrová-Mošková

bezurova-jitka-obalka

Grafička, maliarka, ilustrátorka, autorka knihy poézie Svetlo...

Akad.maliarka Jitka Bezúrová roky pomáha Ružovej stužke n.f. ako dobrovoľníčka prekrásnymi návrhmi vizuálov vzdelávacích materiálov pre slovenské ženy.

Veľká vďaka. Ružová stužka n.f.

 

Kniha liečivé bylinky

Kalendár

Narodila sa 25.12.1958 v Brne.

Študovala na gymnáziu v Senci 1974 -1978.

V rokoch 1978 -1983 študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na oddelení grafiky a ilustrácie u Profesora Albína Brunovského.

Záver štúdia sprevádzalo manželstvo s Valterom, narodenie syna Jurka a neskôr dcéry Barborky.

Od rannej tvorby je poetizmus, emócia, magický realizmus, základom jej výtvarného programu.

V najnovších maliarskych dielach narastá sila a popritom aj krehkosť poetickej reflexie zažitého. Vrchy a kopce v týchto dielach, ľudia v týchto obrazoch a grafikách smerujú k nebu zbavujú sa tiaže, bremena existencie a sakralizujú fenomén radostnej krásy a krásnej radosti ako neodmysliteľnej hodnoty ľudského bytia a vedomia.

Poetická stopa Jitky Bezúrovej je vtlačená do mágie slova i obrazu.

Jej obrysy sú nežné a krehké. Je v tom kus pokory a ostychu pred zázrakom krásy, je v tom vďaka za božský dar poézie ľuďom a je v nej i úžas a ohromenie pred vzniknutým obrazom.

Tak makko
a prirodzene sneží
že keď sa tak pozerám
mohla by som nežiť.

Jitka Bezúrová však chvalabohu svojou poéziou žije.

Výber z textu Bohumíra Bachratého

V roku 2010 založila Jitka Bezúrová spolu so svojou dcérou Barborou Bezúrovou výtvarnú školu ATELIÉR v Senci.

Táto škola po ročnej úspešnej práci bola prijatá do siete škôl ministerstva školstva SR.

V tomto roku 2022 oslavuje škola úspešných jedenásť rokov svojej tvorivej existencie.

Výtvarná činnosť Jitky Bezúrovej sa tak rozrástla o tvorivú pedagogickú.

Medzi svojimi absolventami má už niekoľko študentov a absolventov Vysokých výtvarných škôl, Architektúry, Dizajnu, a mnoho študentov stredných výtvarných škôl.

Je to veľká radosť inšpirovať talentované deti na ceste životom.

Autorka mala viac ako 40 samostatných výstav doma aj v zahraničí.

Zúčastnila sa mnohých výtvarných sympózií.

Jej diela sú zastúpené v galériách a zbierkach:

GMB Bratislava, Štátna galéria v Banskej Bystrici, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, ako aj v súkromných zbierkach v SR, ČR, Nemecku, Rakúsku, Fínsku, Brazílii, Južnej Kórei, Indii...

Filmografia:

2000 - O tvorbe STV 2, réžia J. Gerža
2001 - Na slunečních jezerech, ČT 2, Hlasy poezie ČT 2, režisér J. Štvrtňa
2006 - Ateliér, STV 2, režisér J. Fojtík

Webstránka:

https://www.szus-atelier.sk/index.php/kontakty

bezurova-jitka-vzdelavacie-materialy